Een rondreis Cuba, dat wou mijn vader graag doen nadat mijn moeder vorig jaar is overleden. Mijn moeder was geen luxe paardje, maar naar een communistisch land met zoveel armoede dat leek haar niets. Zij wou graag naar de Rocky Mountains, helaas is dat er niet meer van gekomen. Toen de zomer waarin mijn ouders normaal gesproken samen op vakantie gingen in zicht kwam vertelde mijn vader mij dat Cuba hem wel interesseerde. Na wat zoeken op internet kwam ons avontuur tot stand, we gingen naar Cuba!
Het is alweer iets meer dan een jaar geleden (07-10-’17) dat mijn lieve moeder Ellen is overleden. Dit is pas voor het eerste dat ik er over schrijf in mijn blog. De reden hiervoor is dat ik geen zielig verhaal wou schrijven voor de views, en ik vond het erg moeilijk wat nou te vertellen. Mede om deze reden heb ik afgelopen jaar ook een stuk minder geschreven op mijn blog. Het eerste half jaar heb ik mijn verdriet voornamelijk proberen te verdrinken met alcohol, het tweede half jaar heb ik stilzwijgend geprobeerd het een soort van plek te geven. Nu pas na een jaar probeer ik er iets meer over te praten. Gelukkig zijn we erg hecht met de rest van ons gezin: vader, broer en onze vriendinnen. De goede band tussen mijn vader en mij leidde tot deze prachtige rondreis Cuba.
Regenseizoen in Cuba
Eind Juli zijn we van Amsterdam richting Havanna vertrokken. In Nederland was het op dat moment heerlijk weer. We waren uiteraard wel gewaarschuwd voor het regenseizoen in Cuba maar wisten niet goed wat te verwachten. Bij aankomst op het vliegveld van Havanna begon het, toen we naar buiten liepen, te regenen. Al snel voegde ook onweer zich hier aan toe. Lekker begin van de reis dachten we. Later bleek dat de regen rond Havanna voornamelijk einde van de middag één tot twee uur erg heftig was en daarna weer verdween. Ga rond die tijd even beschut een drankje drinken en alles komt goed.
Geld op Cuba
De eerste taak die je hebt zodra je land op het vliegveld is poen regelen. Je euro´s omwisselen voor CUC. Dit is het geld waar toeristen mee moeten betalen. Tegenwoordig krijgen sommige banen in Cuba ook loon in CUC, maar over het algemeen betalen de inwoners met CUP. Deze CUC kan je krijgen bij het wisselkantoor op het vliegveld. Let goed op, tel het geld mee en kom zeker over, want ze proberen je te neppen op plekken waar je het niet verwacht. De balie medewerkster heeft niet voor niets haar decolleté zo zichtbaar. Zelfs in een officiële bank probeerde ze een van onze reisgenoten op te lichten.

First stop: Havanna
Onze rondreis Cuba begon in Havanna. Het Ambos Mundos hotel in Havanna centrum had bij aankomst een Cuba Libre (baco) voor ons klaarstaan. Dit hotel is bekend omdat schrijver Ernest Hemingway hier vroeger verbleef.
Cuba begon in Havanna. Het Ambos Mundos hotel in Havanna centrum had bij aankomst een Cuba Libre (baco) voor ons klaarstaan. Dit hotel is bekend omdat schrijver Ernest Hemingway hier vroeger verbleef.

De centrum straten van Havanna zijn erg gezellig, er wordt overal muziek gemaakt en de mensen beginnen spontaan te dansen. Na één dag door het centrum te lopen besloten wij met een deel van het reisgezelschap een salsa les te nemen, dit is echt een aanrader.


Naast een wandeltour en de salsa les zijn wij nog naar het havanna club museum geweest, hebben we de stad en omgeving per oldtimer verkend en tot slot een tour in een kokosnoot taxi.



Tussendoor besloot ik een pizza bij een soort afhaalloket te halen. Een deegbodem met wat tomatensaus en kaas, hier betaalde ik 15 CUC voor. Dit is omgerekend zo’n 14 euro en gezien het gemiddelde loon 40 CUC per maand is leek me dat wel erg veel. Maar goed, ik dacht dit zou wel iets zijn om toeristen meer te laten betalen dus laat ze er gelukkig mee zijn. Later kwam ik er achter dat het 15 CUP was, omgerekend 50 cent. Je kunt je voorstellen hoe blij deze pizza bakker met mij geweest moet zijn!


Viñales
Na Havanna reden we door naar Viñales. In dit gebied kijk je uit over een prachtige groene vallei, hier zijn de tabaksplantages te vinden. Na een stop bij een uitkijkpunt reden we door naar een Tabac boer, een geweldige vent! Eerst deed hij voor hoe je een sigaar moest rollen, daarna hoe je rum moest drinken. Uiteraard wist hij precies de drinkers (twee man, waar ik er één van was) van de groep te onderscheiden om daarmee in een korte tijd 2 flessen rum puur weg te tikken. Hierna lekker bedwelmd van de sigaren en rum terug in de bus en door naar de Cuevas de los Indios grot. Dit was wel leuk om te zien maar te toeristisch net als veel dingen in Cuba, maar hier zal ik in mijn conclusie op terug komen.



In Viñales aten we een geroosterd varken bij een boerderij en verbleven we in Horizontes La Ermita. Het enige positieve wat ik over dit hotel kan zetten is het uitzicht, maar dit is dan ook echt het enige. Uiteraard wist ik vooraf dat de hotels wat primitiever zouden zijn en daar had ik ook geen probleem mee, maar dit hotel was echt smerig. Het zwembad was groen, kamers waren vies en er zat overal ongedierte rond je bed omdat alle ramen kapot waren. Toen ik op bed ging liggen kwam ik er achter dat er “bedbugs” in mijn bed zaten. Toen ik dit tegen mijn vader zei toen hij na een aantal cuba libre’s op de kamer kwam was zijn reactie: “dat zie ik morgen wel” en hij viel in slaap. hahaha!



Eindelijk een beetje comfort in Cienfuegos
Van Viñales ging de tour verder naar Cienfuegos. Onderweg maakte we een stop bij iets wat een dierentuin moest voorstellen, verre van de moeite waard. Daarna kwamen we aan bij hotel Jagua, een heerlijk helder zwembad en schone kamers. Van het eten in dit hotel ben ik wel mega misselijk geworden de volgende dag, ben de hele dag aan het overgeven geweest. Kan ook te maken hebben gehad met de ijsblokjes in het drinken of het drinken zelf… cuba libre.


Cienfuegos heeft een gezellig binnenstadje waar ik niet echt van heb kunnen genieten omdat ik zo ziek was. Tijdens de busrit naar Trinidat heb ik proberen te slapen en zodra we in Trinidat klaar waren met de lunch en stadstour was ik ook erg blij dat ik eindelijk in onze Casa Particular op bed kon gaan liggen!
Gezellig Trinidat
In Trinidat overnachten we voor het eerst in een Casa Particular, een erg groot contrast met het hotel van de voorgaande avond. De eerste middag en avond heb ik hier aan één stuk geslapen omdat ik zo slecht was. Na het backpack avontuur in Indonesië was ik al wat gewend. Voor mijn 65jarige vader die voornamelijk luxe hotels boekt, was dit een nieuwe ervaring. Het was erg basic maar schoon. De vrouw kon geen woord Engels maar lachte vriendelijk. Ondanks dat de mensen moeten leven met weinig eten, hadden ze ’s ochtends hun best gedaan voor het ontbijt.



De volgende ochtend regende het voor het eerst tijdens onze rondreis door Cuba al in de ochtend. Geen heftige bui, maar meer een beetje miezeren en een grauwe lucht. We zijn een rondje door de stad gelopen en vervolgens naar een strand gegaan. Hier stond een groot hotel vol Cubanen. Van buiten zag het er vies uit, maar na het gebruik van de wc kwam ik er achter dat het hele hotel geen water had… kun je voorstellen hoe lekker fris het daar was.
Trinidat is een leuk stadje waar je in mijn ogen het echte Cuba ziet maar waar je ook lekker kan eten in de lokale restaurantjes.

Camagüey – Santiago de Cuba
Van Trinidat vervolgende we de reis via Camagüey naar Santiago de Cuba. Camagüey is een leuk stadje, heel anders dan de rest of Cuba. De straten en de gebouwen zijn een stuk mooier en meer Europeaans, Spaanse invloeden. Hier hebben we heerlijk gegeten bij restaurant 1800, waar ik de grootste lobster tail ever kreeg!



Santiago de Cuba staat bekend om de stad van de muziek, maar ik vind de sfeer in Havanna een stuk beter. Waar in Havanna de muziek zich meer afspeelt op straat, is dit hier in barretjes. Ik vond er weinig sfeer hangen en op straat liepen veel bedelaars.

In Santiago de Cuba kun je een kijkje nemen bij het huis van de familie Bacardi, op de begraafplaats van Fidel Castro en Jose Marti en op een mooi fort met uitzicht over de zee… kodak momentje!


Voor eten moet je zijn bij Restaurante Aurora. Het zit in een straatje achteraf, wanneer je langs loopt denk je dat je verkeerd zit. Door een huiskamer kom je in een soort van tuin waar het restaurant zit. De wijn is slecht, het eten is top en de cuba libre smaakt altijd goed.

Na Santiago de Cuba reden we naar Santi Spiritus, een klein plaatsje dat niet heel bijzonder was. Het was leuk om hier te zien waar de locals hun vlees kopen. Dit licht namelijk de hele dag op een kraam in de brandende zon. De slager aait een zwerfhond en snijd een stuk heerlijk vers vlees voor je af… Nu begrepen we opeens heel erg goed waarom bijna iedereen ziek was van het eten.


Santa Clara
Onze volgende en tevens laatste stop voor Varadero was in Santa Clara. Hier vind je onder andere het herdenkingsgebouw voor Ché en een park met trein wagons van de beruchte treinkaping uit de geschiedenis. Tijdens de rondreis Cuba merk je duidelijk dat de geschiedenis een heel erg grote rol speelt in het land.


Laatste stop: Schiereiland Varadero
Mensen die op Cuba alleen naar Varadero gaan, zien niet het echte Cuba. Varadero is in vergelijking met de rest van Cuba heel erg luxe. Hotel gasten scheppen borden vol eten op dat ze vervolgens laten staan. In eerder bezochte plaatsen konden de inwoners hier met een gezin een week van eten. Het hotel waar wij verbleven was voor Cubaanse begrippen heel erg luxe maar komt niet in de buurt van een luxe resort hoe wij dat kennen. Het was wel erg lekker om na een redelijk primitieve reis eindelijk een heerlijke douche te nemen, in een schoon bed te slapen en op een fijne wc te zitten!
Tijdens een georganiseerde rondreis Cuba sta je vaak vroeg op en blijf je maximaal 2 nachten op één locatie. Het is echt een reis en geen vakantie. De laatste 3 dagen op Varadero waren daarom ook heerlijk ontspannen. Met je voeten in het witte zand, rieten hoedje op je hoofd, een cuba librè in je hand uitkijkend over de prachtige blauwe zee…. Hè, hè: eindelijk vakantie!



Rondreis Cuba: Conclusie
Allereerst was dit een super mooie ervaring om samen met mijn vader te doen. Waar bij andere vakanties onze wegen scheiden als we naar bed gingen, daar deelden we nu een kamer. Dit betekende niet alleen dat ik oordoppen nodig had om in slaap te komen naast zijn gesnurk. Het was ook gezellig om samen een blikje bier open te trekken op het einde van de middag of een laatste rum-cola te drinken voor het slapen.
Cuba was erg mooi om gezien en ervaren te hebben. We hadden hier niet 5 jaar eerder willen zijn, want dan was het nog te primitief. Ook denk ik dat als je nog 5 jaar wacht het veel meer “ver-amerikaanst” is. Voor ons is het geen land waar we perse naar terug willen. De natuur is heel erg mooi, de mensen super vriendelijk maar de gebouwen vervallen en je moet echt op zoek naar goed eten. Dit goeie eten heb ik uiteraard wel gevonden en werd daarom de culinaire gids van de groep.
Het eten bij staatsrestaurants is erg af te raden. Het is daarom ook erg jammer dat een tour guide je mee neemt naar dit soort restaurants. Het eten is vaak slecht en eentonig. Het goeie eten vind je met behulp va tripadvisor. Zeker in een grote stad als Havanna raad ik je aan deze app te gebruiken!
Het communisme speelt nog steeds een grote rol in Cuba. Dit is ook één van de redenen dat een tour guide je voornamelijk mee neemt naar staatsrestaurants. Toen we in Cuba waren leek het dat iedereen gelukkig was met dit communistische regime. Naderhand hoorde ik van geëmigreerde Cubanen en zij er minder over te spreken zijn.
Uiteraard heeft ieder nadeel zijn voordeel en elk voordeel zijn nadeel. Zo is dit ook met het communisme. Het heeft bijvoorbeeld gezorgd voor meer scholing en gezondheidszorg. De inwoners van Cuba zijn een stuk socialer omdat er van je wordt verwacht lifters altijd mee te nemen. Ook heeft iedereen die werkt een basis inkomen en worden Cubanen van voeding voorzien doormiddel van voedselbonnen. Al deze aspecten zorgen er ook voor dat mensen erg lui worden. Een voorbeeld is een souvenirwinkel die voor onze neus sloot omdat er een bus toeristen stopte.
Het communisme en anti Amerika beleid dat is gevoerd heeft de ontwikkeling van het land ook erg tegen gehouden. Buiten de sigaren en suikerriet is de enigste potentiele inkomsten bron voor Cuba toerisme. Er zijn dus twee kanten aan het verhaal en in de toekomst zal blijken welke richting Cuba op gaat.
Voor avontuur, super vriendelijke mensen, authentieke plaatsjes, mooie natuur, sigaren en veel rum is Cuba een mooi land om te bezoeken! Doe dat wel zo snel mogelijk voordat het land vol staat met resorts!

